Uninterruptible Power Supply(UPS), yani Kesintisiz güç kaynağı, UPS çalışma prensibi; elektrik enerjisi ile ilgili kesinti ve dalgalanmaların olduğu zamanlarda, şebekeye bağlı olan elektrikli cihazlara isminden de anlaşılacağı gibi kesintisiz yani sürekli enerji sağlamak için kullanılan bir elektronik cihazdır. UPSler, bütün elektrikli veya elektronik cihazlar için önemli bir cihazdır, çünkü ani enerji kesintileri ve şebeke dalgalanmaları şebekeye bağlı cihazlarda arızalanma ve veri kaybına neden olabilir hatta yangınlara bile sebebiyet verebilir.

ups çalışma prensibi

UPS Çalışma Prensibi Ve Devre Elemanları

  • Ana Kaynak: UPS’lerin ana referansı elektrik şebekesidir. Şebekeden kaynağa gelen elektrik düzgün bir şekilde geliyorsa, UPS’ler bu elektriği alır ve sisteme bağlı olan elemanları beslemeye devam eder. Olası dalgalanmalarda ise bir doğrultma görevi görerek cihazlara düzenli olarak aynı enerji seviyesini koruyarak vermeye devam eder.
  • Pil: UPS devre sistemi komplike bir yapıya sahiptir. Genellikle pil veya pillerden oluşur. Eğer şebekede bir olağan dışı durum olması durumunda otomatik olarak pilleri devreye alarak, sisteme bağlı cihazları beslemeyi pillerden yaparak devam eder, Bu geçişleri kullanıcılar genelde anlamadan işlerine devam ederler. Bu sizin günlük hayatta kullandığınız dizüstü bilgisayarlarınızı prize bağlı çalışırken, fişini çekip pilde çalışmaya devam etmenize benzetebilirsiniz.
  • İnverterlar: İnverter kelime anlamı olarak İngilizce karşılığı; çeviricidir, UPS devresindeki görevi de tam olarak çevirmek, dönüştürmek için kullanılır. İnverterlar doğru akımı (DC), alternatif akıma (AC) akıma dönüştürür.
  • Çıkış: İnverterın yaptığı doğru akımı, alternatif akıma çevirme işleminden sonra Ups kaynağının çıkış prizlerine bağlanır ve bu çıkışa bağlı cihazlara iletilir. Son çıktıda bağlı cihazlar UPS’e bağlı olduğu için, kesintisiz bir güç kaynağına sahip oldukları için kesinti ve dalgalanmalardan etkilenmez.
  • Şebeke Düzeltmesi: UPS çalışma prensibi sadece kesinti ve dalgalanma üzerine değildir, aynı zamanda şebekeden gelen enerjiyi doğrultma, düzeltme, düzenleme görevi de vardır. Eğer gelen enerjide gerilim çok düşük veya çok yüksek ise, UPS bu farklılıkları düzenleyerek bağlı cihazlara vererek korur ve cihazların zarar görmesini önler.

UPS Çalışma Alanları

UPS’ler genelde hastaneler, tıbbi cihazlar, sunucu, veri depolama teknolojileri, bilgisayar sistemleri ve telekomünikasyon alanlarında kullanılır tabi bunu çeşitlendirmek mümkündür. Kısaca elektrikli veya elektronikli cihazlarınızın sigortasıdır.



Mail ile iletişime geç

WhatsApp whatsapp
0506 871 7303 hemen ara!